氣候變化

北極熊身先士卒[1]。其實人類也就快很大劑。

早排睇過 edX [2] 及 Coursera [3] 關於Climate Change的Course。現時CO2排放愈來愈多,但原來就算人類從今天起不再排放CO2,Global Warming還會持續二、三十年。就算是Best Case Scenario(Impossible case),地球溫度也要比現在升兩度,而平均預計是本世紀內升4至10度。

熱四度的意思不只是夏天辛苦D,會引發種種問題︰

  • 熱左四度
  • 破壞大氣平衡,天氣會亂,極端天氣出現機率增加。例如四十幾度的歐洲熱浪,我真係唔想試。
  • 玩爛左大氣層之後,Ocean current (就是Nemo戲裡的水底高速公路) 受干擾,暖水會流過原本涷水流的地方,例如Greenland,引致溶冰。當你以為零下20度變零下16度冇分別,其實水底熱左十幾度。
  • 因為溶冰,水循環受影響。旱災水災增加,因為係亂左,可能係以前未發生過既地方,冇預備就大件事。香港除颱風以外的天災相信都唔識處理。
  • 農作物收成會有影響,對香港市民的影響也許是食物貴好多倍,貧窮區域的只能注定餓死。
  • 海水上升,低窪淡水水源受污染咸晒。淡水買少見少,水費+++
  • 植物受影響,下一環的動物也受影響,食物鏈環環相扣,將有不少物種絕種。學術界的研究已經唔係講幾多種動植物會絕種,而係幾多動植物會絕種。
  • 疾病更容易傳播,而且愈黎愈多突變超級病菌。世界太細,交通頻繁,超級病菌多一種都太多。

有個Factor好緊要,就係地面反射幾多能量,完全取決於顏色。想地球涼D,最好就是幫地球穿白衣,可是北極冰層正急速融化…. 這是個positive feedback loop… 所以愈熱,就愈少冰,就愈熱得快…

2009年的哥本哈根協議指,如果要避免dangerous climate change,就要保持溫度增加不超過攝氏兩度。兩度係由baseline (即工業革命19世紀前) 起錶計。兩度Cap,而家已經用左一半。而且條Curve係愈來愈斜,1960年突然斜左,2000年又再斜D。愈新的推算,溫度升幅就愈急。近年的projection是不出20年就會升超過兩度。人類很危險。

還有一個推算很嚇人,如果氣溫上升十度,天災頻繁,仲勁左,食物和水成本增加,其經濟影響將令社會無法繼續運作,人類文明就會 collapse。

就算唔理下一代,環保其實都關我地呢一代人既事。而家係非常緊迫,除非你肯定自己十年內離開地球…

環保不是因為偉大,只是不想死而已。

[1] A victim of climate change? Polar bear found starved to death looked ‘like a rug’ – World News

[2] Climate Literacy: Navigating Climate Change Conversations | Coursera

[3] HarvardX: PH278x Human Health and Global Environmental Change

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s